J.A van Campenhout, oppasser Blijdorp

Ik kan de oppasser toevoegen aan onze stamboom in de tak van *Joos van Campenhout!
Met dank aan *Patrick van Campenhout.

Oppasser Diergarde Blijdorp J.A. van Campenhout

*Jacobus Arie (Jaap) van Campenhout (815.)
Land : Nederland
Plaats : Rotterdam
Geboren : 28-2-1884
Huwde : 11-05-1910
Overleden te : Rotterdam
Datum overlijden: ?

Voor deze zoektocht zou ik graag meer info willen over oppasserJA van Campenhout en zijn familie. Zijn geboortedatum zou dus rond maart 1886 moeten zijn.
Hij was tot zijn pensioen 4 maart 1949 werkzaam in het Reptielenhuis van Diergaarde Blijdorp te Rotterdam. Helaas geeft Diergaarde Blijdorp wegens privacy-redenen geen gegevens prijs.

‘In 1934 zag de toekomst er voor het Natuurhistorisch museum financieel gezien zonnig uit toen
mr. P. Droogleever Fortuyn het museum het legaat Hoffman toewees. Mr. N.J.A.C.A. Hoffman was wethouder van onderwijs geweest en had in 1882 het bedrag van 38.000,- gulden nagelaten aan de gemeente. Toen zijn vrouw in 1924 overleed kwam het legaat, inmiddels 60.000,- gulden groot, tot uitkering.

Nu kon het museum gehuisvest worden aan de Mathenesserlaan 7. Op 2 juli 1935 opende het museum onder de naam: ‘Natuurhistorisch Museum Wethouder Hoffman’.

‘Woonachtig in het pand aan de Mathenesserlaan 7. werd vervolgens verbouwd en ingericht. Als conciërge huisbewaarder werd het echtpaar J.A van Campenhout en mevrouw M. van Campenhout- Mes, aangesteld tegen vergoeding van vrij wonen, vuur en licht.
De man was de bekende oppasser van de Diergaarde J.A. van Campenhout en altijd zeeleeuwen voerde op de spectaculaire rotspartij aan de Diergaardensingel. Ook was hij vaak in het Reptielenhuis aan te treffen, vergezeld van een merkwaardig huisdier, een mangoeste Kiki geheten’.

Aankomst van een zeeolifant van de firma Hagenbeck, met in de kooi hoofdoppasser J.W. van Beurden en oppasser J.A. van Campenhout
Datering: 28 juli 1932

Onderzoek afgerond november 2016